Juleaften

Juleaften

25. december 2018 0 Af Susan

Så blev det den 25. december.

I går var det juleaften, og vi havde en god dag og aften (på trods af ekstrem rod grundet køkkenprojekt.)

De sidste mange år har vi har holdt juleaften hjemme os selv, og vi plejer at have besøg af børnenes farfar.

Det er som regel meget stille og roligt, og sådan var det også i år.

Juleaften da jeg var barn

Fra min egen barndom husker jeg den spænding, som langsomt byggede sig op i løbet af dagen den 24. december. Dagen føltes uendelig lang. Juleunderholdningen i fjernsynet blev konsumeret, imens min far stod i køkkenet. Duften af min fars fantastiske julemad bredte sig efterhånden til hele huset, og jeg talte timerne, til gæsterne skulle komme.

Efter mange timers venten, hørte jeg endelig mine bedsteforældres gamle Skoda køre op i vores indkørsel. Dengang larmede sådan en Skoda nemlig temmelig meget.

Når de kom, så var juleaften i gang.

Juleaften i min familie

I min familie passer spænding og lang ventetid ikke rigtig ind. Ventetiden skal helst være fyldt ud, og der skal ikke opbygges en spænding gennem hele dagen. Derfor foregår vores juleaften meget stille og roligt, og hvis nogen vil åbne en gave inden, der kommer gæster, så er det helt ok.

Julen foregår på børnenes primisser, så vi behøver heller ikke at sidde flere timer ved julebordet.

Det skal være nemt, og selvom jeg er ret glad for at lave mad, så forsøger jeg at sænke min forventning til, hvordan en rigtig julemiddag skal være. Færdig risalamande fra køledisken er faktisk helt ok, og der behøver ikke at være en masse forskellige salater som tilbehør.

Juleaften har vi ikke 1000 gaver under træet. For halvdelen af julegaverne gemmer vi til den 25. december, hvor vi er sammen med min familie til engelsk jul. Julegaveåbningen er derfor overskuelig, og børnene har tid til at åbne de gaver, som ligger under træet, og de har også tid til at lege med dem.

I løbet aftenen forsøger vi også at lave nogle “pauser” i form af et spil eller en anden fælles aktivitet, så aftenen ikke føles uendelig lang.

1. juledag

Den 25. december mødes vi med min familie.

Vi er efterhånden mange mennesker samlet 1. juledag. Forsamlingen udgør børnenes, bedsteforældre, mostre, onkler, fætre og kusiner.

Vi mødes og fejre julen på engelsk maner. Vi starter med uddeling af julegaver. Og det fungerer perfekt, fordi der ikke er nogen ventetid. Bagefter er der dejlig julemad.

Selvom vi er mange mennesker, så plejer den 25. december at være hyggelig.

Glædelig jul til dig og tak fordi, du læste med.

Hvordan fejre I jul hjemme hos dig?