Forandringer – Autimesmekonsulent

Forandringer – Autimesmekonsulent

6. november 2018 0 Af Susan

Vi står overfor en tid, hvor der forhåbentlig kommer til at ske positive forandringer herhjemme.

Men vi har brug for hjælp for, at det skal lykkedes.

Vi har været til møde med kommunens autismekonsulent. Og det kan du læse mere om i dette indlæg.

Hvad kan en autismekonsulent?

I sidste uge var vi til et indledende møde med kommunens autismekonsulent.

Jeg synes, det er svært at tro på, at en person, som ikke kender vores familie, kan hjælpe os med udfordringer, som vi har haft altid. De udfordringer vi har, er så indgået i os, at de er blevet en del af vores grundlæggende familiedynamik. Kan en fremmed person hjælpe os med at skabe en bedre dynamik?

Efter det indledende møde har jeg fået håb om, at det måske kan lade sig gøre.

Metoder

Måden autismekonsulenten arbejder på er, at hun sætter forskellige metoder i spil i forhold til vores specifikke udfordringer.

Jeg tror, at det vil fungere rigtig godt for os, fordi det bliver konkret, når vi tager udgangspunkt i vores egen hverdag og derigennem får mulighed for at afprøve metoder på de specifikke udfordringer, som vi oplever i hverdagen.

Ved mødet fortalte konsulenten os om nogle af de metoder, hun tænker, vi kan sætte i spil. Og jeg kan allerede nu se, at det er metoder, som kan bringe forandringer i vores familie. Hvis vi vil, og hvis vi lægger det arbejde i det, som det kræver.

Eksempelvis den, som handler om visuel struktur ved hjælp af piktogrammer.

Jeg må indrømme, at det ikke har været noget, som vi har været særlig gode til at anvende herhjemme. Selvom jeg ved, at de fleste autister har stor gavn af det, og at vi også ville have gavn af at bruge det herhjemme. Vi har gjort det i perioder. Men af en eller anden grund har vi ikke fået implementeret det i vores hverdag. Autismekonsulenten kan hjælpe os med at få det implementeret. Som hun sagde ved det indledende møde, så handler det om at tage små skridt, hvis det skal lykkedes. Vores aftenrutine fungere ikke særlig godt, som det er nu. Den kører meget hurtigt af sporet, fordi det ikke er tydeligt, hvad der skal ske. Vores aftener ender derfor altid i konflikter. Jeg tænker faktisk, at en synlig struktur kan hjælpe til, at vores aftener bliver markant bedre.

Derudover fortalte autismekonsulenten om noget, der hedder tegneserier, hvor man, sammen barnet, skal tegne en bestemt situation. Ud fra tegningen skal man tale med barnet om, hvad der skete i situationen, hvem der sagde hvad, hvordan fik det barnet til at føle osv. Det skal selvfølgelig ikke gøres i orkanens øje, men på et tidspunkt hvor der er ro og overskud. Det er en metode, som hjælper barnet med at mentalisere. Og det er jo netop det,  som kan være vanskeligt for mennekser med autisme – Nemlig at forestille sig, hvordan den anden person føler, hvis jeg siger sådan osv.

Den metode kan jeg også godt forestille mig, at vi kan få glæde af at bruge vores hverdag.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg også tænker, at det vil kræve et stort arbejde fra vores side at få overskud til det i hverdagen. Men jeg forestiller mig, at det vil give noget på den lange bane.

Autismekonsulenten gjorde også meget ud af at fortælle, at det er os, som er eksperter i vores børns liv. Vi kender vores børn bedst. Nogle gange har man bare brug for en sparringspartner, og det er det, som hun kan. Hun er sparringspartner med rigtig meget erfaring på autismeområdet. Og det glæder jeg mig til at nyde gavn af.

Derudover anbefalede autismekonsulenten, at vi søger kommunen om et hjælpemiddel i form af en kugledyne til Emil, fordi han har rigtig meget brug for at komme fuldstændig ned i stressniveau. Efter, at han er kommet på behandlingsskole, har det selvfølgelig hjulpet rigtig meget på hans stress, men der er stadig lang vej igen. Så jeg kan godt se, at en kugledyne kan være gavnlig for ham, derfor har jeg nu ansøgt om sådan en og afventer en afgørelse på det.

Hårdt arbejde i vente

Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med det rigtige arbejde. Og vi har møde med autismekonsulenten igen om en måned. Der skal vi gå i dybden med nogle af de udfordringer vi oplever, og sammen finde en metode, som vi kan anvende på situationen. Jeg glæder mig til at arbejde mod en tid med positive forandringer, selv om jeg forventer, at det bliver hårdt arbejde.

Tusind tak fordi du læste med.

Følg med og del gerne dine erfaringer med mig

Hvis du tænker, at jeres familie kan have glæde af hjælp fra en autismekonsulent, så spørg i din kommune, om der er sådan et tilbud i din kommune. Hvis du selv har erfaringer du vil dele, er du velkommen til at smide en kommentar.

Du er velkommen til at følge med på min facebookside, hvor jeg linker til nye indlæg.

Du er også velkommen til at følge med på instagram. Her kan du følge med på sidelinjen, når jeg viser historier og billeder fra vores hverdag.

Måske du også vil læse her.