Venskaber og specialskole

Venskaber og specialskole

27. maj 2018 6 Af Susan

Venskaber og specialskole

Venskaber og specialskole

Da vores drenge skulle flytte fra en almindelig folkeskole til et specialtilbud, var en af mine store bekymringer deres sociale liv.  Her kan du læse mere om mine tanker omkring skoleskift.

I et specialtilbud er der typisk ikke ret mange børn i en klasse. I Emils klasse er der kun 3 børn inklusiv Emil selv. Derudover er der en forholdsvis stor aldersspredning på børnene. Sandsynligheden for at børnene kommer i en klasse, hvor de finder en, som de føler, kan blive deres ven, er derfor ikke stor. Du kan læse mere om Emils egne bekymringer i forbindelse med skoleskift her.

Vores valg omkring klub

Vi har valgt, at vores drenge skal fortsætte med at gå i den klub, som de gik i før skoleskiftet, og som ligger i vores nabolag. På den måde er det lettere for dem at holde kontakten til de gamle venner.

For Emil er det hele stadig nyt, da han kun har gået i den nye skole siden efter påskeferien.  Men indtil videre går det rigtig fint med at blive transporteret med taxa fra skolen og hen til klubben. Han finder nemt sammen med de gamle venner.

Da Emil skulle skifte skole, skrev jeg ud til alle forældrene i hans gamle klasse og fortalte dem, at Emil skulle skifte til et specialtilbud for børn med autisme. Jeg skrev til dem, at Emil ville fortsætte i klubben, og at jeg derfor håbede, at de stadig ville se Emil, som en del af klassen. Det gjorde jeg fordi, at jeg ikke kan tage for givet, at de andre forældre tænker på Emil, når der fx er fødselsdage i den gamle klasse. Som mor til et barn i et specialtilbud er det mit ansvar at sørge for, at det sociale liv, bliver så godt som muligt for mit barn.

Jeg har kun fået positive tilkendegivelser tilbage på min besked, og Emil er allerede blevet inviteret til 2 fødselsdage i den gamle klasse, efter han er skiftet skole.

Det er noget, der betyder rigtig meget for Emil – og for mig.

Hvad sker der, når der ikke længere er klub?

Adam går i 5. klasse nu. Efter sommerferien er der ikke længere et klubtilbud til Adam, for her i kommunen kan man kun gå i klub til og med 5. klasse.

Lige nu går min bekymring på, hvad der vil ske med Adams sociale liv, når der ikke længere er et klubtilbud til ham. Mange af hans gamle venner er allerede begyndt at vælge klubben fra, og de tager i stedet direkte hjem efter skole. Han ser derfor ikke så meget til de gamle venner mere. I stedet har han fundet nogle nye venner fra klubben, som dog er en del yngre end ham selv.

Men kan han opretholde disse venskaber, når han ikke længere selv går i klubben?

Hvilke tanker har du gjort dig i forhold til venskaber, hvis dit barn går i et specialtilbud? Smid meget gerne en kommentar.